Zakłady Mięsne "Dobrosławów" Henryk Amanowicz powstały w lutym 1992 r. Od początku istnienia była to firma rodzinna, przywiązująca ogromną wagę do jakości oferowanych wyrobów, w celu jak najlepszego zaspokajania potrzeb konsumentów. ZM Dobrosławów są w pełni nowoczesnym zakładem o europejskich standardach.
Przedmiotem działalności jest skup i ubój żywca wieprzowego i wołowego jak również rozbiór i sprzedaż mięsa oraz produkcja i sprzedaż cenionych wyrobów wędliniarskich. ZM "Dobrosławów" oferują bogaty asortyment wędlin w ponad 70 gatunkach. Produkowany jest także pełen asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów. Dumą ZM "Dobrosławów" są cieszące się uznaniem konsumentów takie wyroby jak: Szynka Henryka, Kabanosy, Kiełbasa Krucha, Pasztetowa, Kaszanka Pieczona, Boczek Henryka oraz wiele innych. ZM "Dobrosławów" to prężnie rozwijająca się firma i solidny partner handlowy. Współpraca ze sprawdzonymi hodowcami trzody i bydła (pochodzenia wyłącznie z Polski), nowoczesna technologia uboju, rozbioru i produkcji wędlin (nadzorowana przez specjalistów) zapewnia bardzo dobrą jakość oferowanych produktów.